Netwerk

Mijn overeenkomst voor internet en televisie bij KPN liep tot 4 juni 2019 en zou daarna maandelijks opzegbaar worden. Omdat ik niet tot 4 juni 2019 wilde wachten, heb ik op 28 februari 2019 een overeenkomst afgesloten bij T-Mobile die ingegaan is per 21 maart 2019. Met ingang van December 2019 is mijn internet snelheid bij T-Mobile gewijzigd van het 750Mbps upload en download abonnement naar 1Gbit up- & download en met ingang van 23 maart 2021 ben ik omgezet van "Interactieve TV" van T-Mobile naar "T-Mobile TV".

overeenkomst afgesloten bij T-Mobile die ingegaan is per 21 maart 2019

T-Mobile TV heeft voor de ene klant voordelen en de ander nadelen. In mijn geval is dit een groot voordeel, zo kon ik mijn Ubiquiti Unifi Security Gateway (USG) direct aansluiten op de mediaconverter van T-Mobile omdat T-Mobile TV via dezelfde VLAN (VLAN 300) werkt net als internet. Hierdoor is VLAN 640 voor Interactieve TV komen te vervallen.

Oké, eerst even de door mij gebruikte hardware:


Device Firmware Omschrijving
Ubiquiti Unifi Security Gateway 3P 4.4.51.5287926 Direct aangesloten op de MediaConverter van T-Mobile
Ubiquiti Unifi Switch 8 POE-60W 6.2.14 Direct aangesloten op de Unifi Security Gateway
Ubiquiti Unifi U6 Lite AccessPoint 6.0.21 Direct aangesloten op de Unifi Switch 8 POE-60W via POE
Ubiquiti Unifi AP-AC-Lite AccessPoint 6.0.21 Direct aangesloten op de Unifi Switch 8 POE-60W via POE
Ubiquiti Unifi USW-Flex-Mini 1.8.6 Direct aangesloten op de Unifi Switch 8 POE-60W via POE
Ubiquiti Unifi USW-Flex-Mini 1.8.6 Direct aangesloten op de Unifi Switch 8 POE-60W via POE
Ubiquiti Unifi Controller 7.1.66 Draait onder Debian 10 (Linux)
De Ubiquiti Unifi Security Gateway draait op versie 4.4.51.5287926, dit is op het moment de meest stabiele versie waarvan zeker is dat deze werkt met T-Mobile voor Thuis. Alle versies hierna lijken allerlei problemen te bevatten waardoor de internetverbinding lang niet altijd tot stand kan worden gebracht.

USG verbindingen:
Port Omschrijving
#1 WAN poort zoals vermeld verbonden met MediaConverter.
#2 LAN poort verbonden met poort 3 op de switch.
#3 LAN 2 poort niet verbonden N/A.

Hieronder laat ik zien hoe alles aangesloten is vanaf de switches, port 1 is bij mij vrijwel altijd de uplink met een hogerliggend device in het netwerk. Op deze manier kan qua uplinks nooit een fout ontstaan.

Als we kijken naar hoe alles is opgebouwd dan kunnen we eigenlijk wel stellen dat het netwerk is opgebouwd als een soort ster-netwerk d.w.z. er is één main-switch (Unifi Switch 8 POE-60W) waaraan alles wordt gelinkt (accesspoints, switches etc.).

Unifi Switch 8 POE-60W
Port Omschrijving VLAN(s)
#1 T-Mobile voor Thuis Uplink Lan(1)/Guest(99)
#2 HomeServer Lan(1)/Guest(99)
#3 Gerrit PC Lan
#4 N/A -
#5 N/A -
#6 Unifi Flex Mini - Attic Lan(1)
#7 Unifi Flex Mini - Living Lan(1)/Guest(99)
#8 Unifi U6 Lite AccessPoint Lan(1)/Guest(99)
Unifi USW-Flex-Mini
#1   Uplink Lan(1)
#2      
#3      
#4      
#5      
Unifi USW-Flex-Mini
#1   Uplink Lan(1)
#2     Lan(1)
#3   SmartTV Lan(1)
#4   Amino Aria 610X Lan(1)
#5     Lan(1)

De door mij gebruikte VLAN Instellingen met T-Mobile voor Thuis en mijn interne netwerk:
VLAN Type Omschrijving IP/Subnet
1 Intern LAN 192.168.1.0/24
99 Intern Gasten Netwerk 172.16.0.1/22
300 Extern T-Mobile Internet -

Unifi Netwerk

WAN Settings  LAN Settings  Guest Network 


Mijn Pakket
De totaalprijs die ik "op dit moment" kwijt ben aan T-Mobile voor Thuis, bedraagt € 44,79. De opbouw hiervan is als volgt;

  • Internet Premium Abonnement
    1Gbit internet € 25,00 in plaats van € 40,00 door klantvoordeel.
  • T-Mobile TV
    1TV Box + TV App voor € 15,00.
  • T-Mobile TV pakketten
    2 extra zenderpakketten gratis (klantvoordeel).
Totaalprijs € 41,85

Waarom de rekening hier iets hoger ligt is door inflatiecorrectie die de afgelopen twee jaar is toegepast.
Klantvoordeel? Klantvoordeel krijg je bij T-Mobile voor Thuis door je abonnement te combineren met een mobiel abonnement. Naast de korting op T-Mobile voor Thuis, krijg je tevens klantvoordeel op je mobiel abonnement.

Statistieken / Grafieken:

Onderstaande statistieken / grafieken, worden iedere 30 minuten voorzien van een update. Als monitoring daemon wordt gebruikt gemaakt van LibreNMS. Deze daemon werkt out-of-the-box zonder al teveel moeite en doet precies wat het moet doen. Dankzij een Unifi-plugin voor munin kunnen onderstaande grafieken worden gegenereerd!


Vrije modemkeuze

Met ingang van 27 januari 2022 moeten alle providers voldoen aan het besluit eindapparatuur. Dit besluit moet het voor de consument eenvoudiger maken om zelf een apparaat te kopen, deze vervolgens aan te sluiten en installeren met behoud van internet, televisie en telefoniediensten die is overeengekomen.

Alle instellingen die noodzakelijk zijn, staan bij T-Mobile op deze pagina.

Inmiddels proberen allerlei mensen eigen apparatuur te kopen en aan te sluiten, handig toch die eigen mediaconverter en- / of modem? Een deel van deze mensen vergeten een paar belangrijke details;

Storing?
Ben je woonachtig in GPON of XGSPON gebied en wil je jouw eigen modem met SFP-module of mediaconverter gebruiken? Dan zal je eigen mediaconverter moeten worden geregistreerd bij T-Mobile, dit registreren duurt gemiddeld 2 werkdagen. Mocht er een storing optreden met je verbinding - hoe groot of klein ook - dan kan en zal T-Mobile van je verlangen dat je de mediaconverter en het modem van T-Mobile aansluit. Dit houdt dus in dat de terugstap op de T-Mobile mediaconverter wederom 2 werkdagen duurt. Met eventuele feestdagen die bijvoorbeeld op maandag en dinsdag vallen, en een storing die op vrijdagavond plaatsvind al gauw 4 dagen in beslag nemen voordat de oorsponkelijke mediaconverter opnieuw is geregistreerd.

Note; Uitgaande van huidige ervaringen via de T-Mobile community duurt het nu al circa 1 tot 2 weken om een monteur te krijgen dus zit je met een eigen converter bij GPON/XGSPON minstens 3 weken zonder diensten.

Up to date houden van mediaconverter en- / of modem
Het door T-Mobile geleverde modem wordt automatisch geupdate wanneer een nieuwe update beschikbaar is, hierdoor is je modem altijd veilig en up to date. Bij gebruik van eigen apparatuur dien je alle updates zelf handmatig te controleren en installeren. Hiermee ligt de veiligheid dan dus volledig in eigen hand.

Service en support
Tot de voordeur en niet verder. Over het algemeen zal je het moeten doen met de instellingen die T-Mobile ( of welke provider ook ) heeft vrijgegeven. Soms kunnen mede-klanten op de T-Mobile Community je op weg helpen, er zijn trouwens voor verschillende configuraties en instellingen al best veel topics met antwoorden.

Tot slot 1)
Het gebruiken van eigen apparatuur klinkt leuk, het kan diverse dingen die ontbreken in het standaard T-Mobile modem oplossen maar het is zeker geen garantie dat alles naar behoren zal (blijven) functioneren. Als je voldoende hebt aan de mediaconverter en- / of het modem van T-Mobile is het zeker de moeite waard het hierbij te houden.

Tot slot 2)
De door mij opgezette configuratie omtrent Unifi is opgebouwd met behulp van experimenteren en veel lezen en kijken. Het mooiste en gemakkelijkste is wanneer je gebruik maakt van het meest recente televisie platform (T-Mobile TV). Deze maakt gebruik van dezelfde VLAN als je gewone internetverbinding. Oké, hier wat linkjes: